Ingrijirea dintilor: Sfaturi practice pentru primii ani



Igiena orala a copiilor trebuie urmarita cu mare atentie, mai ales in prima parte a copilariei, pentru a preveni aparitia cariilor sau a altor probleme la nivel bucal.

De la 0 la 3 ani: 
Cand se naste bebelusul, dintii sunt deja prezenti ca muguri in gingie, care se formeaza in burtica mamicii, incepand cu finele celei de-a doua luni de la conceptie.Chiar daca dintii nu sunt vizibili pana in jurul vastei de 6 luni, cand apar in mod normal primii incisivi inferiori, parintii trebuie sa aiba grija zilnic de gurita bebelusului.  

Curatarea dintisorilor se realizeaza de catre parinti sau cu ajutorul lor. La inceput, dupa fiecare masa, trebuie sa curatam gurita bebelusului cu un tifon imbibat cu glicerina boraxata sau cu putina pasta cu fluor pentru bebelusi. De cand apare primul dintisor se poate folosi delicat o periuta de dinti mica, cu perii moi.

O practica mai veche si gresita, dar care se mai regaseste si in prezent, este aceea de a indulci suzeta cu nutella, zahar sau miere si de a o lasa in gurita bebelusului pe termen lung pentru a-l linisti. Se stie ca zaharurile dupa ce stau in gura 15-20 de minute, se transforma in acizi care ataca smaltul dintilor si astfel apar cariile. Chiar si obiceiul prost de a culca bebelusii cu biberonul de lapte sau suc in gurita este daunator pentru dinti. Suzeta si biberonul utilizate incorect duc astfel la probleme nu doar de ordin estetic, ci care dupa varsta de 6 ani, pot provoca daune dintilor permanenti.


Alimentatia trebuie sa fie bogata in vitaminele C si D (citrice, rosii, lactate, oua) pentru a favoriza, printre altele, si mineralizarea corecta a dintilor.


De la 3 la 6 ani: 

Spre finalul celui de-al treilea anisor, dentitia este completa si copilasul are 20 de dintisori si maselute de care trebuie sa avem mare grija. Din al treilea an, este bine sa invatam copilul sa foloseasca periuta de dinti, sub atenta noastra supraveghere.

Copilul poate sa inceapa sa se spele singur pe dinti, asistat de catre un parinte. Perierea trebuie efectuata cel putin de doua ori pe zi.Pasta de dinti recomandata este cea cu fluor. Nu e nevoie sa puneti decat o cantitate foarte mica de pasta de dinti, deoarece in mare parte risca safie inghitita.


Dupa 6 ani,
incepe schimbarea dintilor si cei 20 de dinti de lapte vor fi inlocuiti de cei 28 de dinti definitivi pana spre 12 ani. Cand apare dentitia permanenta, pe langa igiena orala indicata, e bine sa optam pentru sigilarea dintilor, care pe langa vizitele periodice la stomatolog, vor ajuta copilul sa ajunga la maturitate, fara carii sau cel mult cu probleme minore.

Ce probleme pot sa apara?

•“Carie de biberon”
- Dupa masa, se curata gingiile cu un tifon ud sau cu glicerina.
- Dupa ce ies primii dintisori, trebuie sa ii spalati zilnic cu periuta.
- Daca este obisnuit sa adoarma cu biberonul in gurita, e bine sa il umpleti cu apa, nu cu suc sau lapte sau ceai indulcit.

• Suptul degetelului
- Nu reprezinta un motiv de ingrijorare pana la 4 ani sau pana ce incepe cresterea dintilor permanenti, cand sugerea degetului poate duce la probleme dentare.

• Pete albe pe dinti
- Cand apare primul dintisor, in jur de 6 luni, e bine sa va obisnuiti sa ii spalati zilnic gurita si sa programati o vizita la denstist. Pot aparea din cauza cariei de biberon sau prin demineralizarea smaltului.

Niciun comentariu:

Cantece minunate pentru copii