8 motive pentru care copilul tau plange


Uneori nu-ti dai seama de ce micutul tau se agita si scanceste. Nu toate accesele de plans tin de hrana, mancare, somn sau scutece murdare. Ce il face pe copilul tau sa planga si cum poti rezolva situatia?
Desi este hranit, uscat si odihnit, micutul tau incepe sa scanceasca, iar dupa cateva minute plange de-a binelea. Chiar daca ti-e greu sa intelegi care ar putea fi problema, tine minte: bebelusii plang intotdeauna cu un motiv. Pentru a te ajuta sa iti descifrezi mai usor copilul, ti-am pregatit o lista cu situatiile care il nelinistesc, precum si cu cateva solutii pe care le poti adopta.

Prea multe haine

bebelusul-e-prea-imbracat
Parintii au tendinta de a-si imbraca copiii mai gros decat este nevoie. Doar pentru ca afara bate putin vantul, nu trebuie sa iti echipezi micutul ca pentru o vizita in Siberia. Bebelusii se enerveaza atunci cand le este foarte cald, exact cum si adultii sunt deranjati de temperatura crescuta. Solutia: Imbraca-ti copilul in functie de ceea ce porti, nu-i pune mai multe randuri de haine decat ai imbracat tu insati in ziua respectiva. Daca vrei sa-i verifici caldura corpului, pune-i mana pe burtica si verifica. Nu te baza pe temperatura mainilor si obrajilor, care sunt in general ceva mai reci in cazul bebelusilor.

O atmosfera tensionata

Copilul tau nu intelege ce spui, dar percepe tonalitatea si observa reactiile. Atunci cand mami si tati se cearta, bebe va fi la randul sau afectat de conflict si va incepe sa se agite si sa planga.
Solutia: Discutati cat de calm puteti in fata copilului. Daca e vorba de un subiect ceva mai aprins, lasati conversatia pentru momentul cand bebelusul va adormi si puteti vorbi linistiti in alta camera.

Un nivel ridicat de stres

Bebelusii pot fi usor iritati de agitatia mediului inconjurator: lumina si aglomeratia din mall, galagia unei petreceri, muzica zgomotoasa de la cafenea. Chiar dupa o partida prea lunga de joaca, in care l-ai inconjurat de jucariile preferate, copilul tau se poate simti epuizat.
Solutia: Fiecare copil are un prag diferit al tolerantei, asa ca fii atenta la cat stres poate suporta micutul tau. Scurteaza timpul petrecut in magazine, nu iesi impreuna cu bebe la restaurant la orele de varf si nu ii pune in fata prea multe jucarii noi in acelasi timp. Dupa ce ati iesit in oras sau ati avut vizite, lasa-l sa se odihneasca intr-o atmosfera linistita.

Dureri de burtica

Aici motivele pot varia: poate fi vorba de gaze sau de constipatie, se poate ca laptele praf sa ii provoace alergii si crampe, colicii sunt si ei frecventi si foarte suparatori.
Solutia: Dupa fiecare masa copilul trebuie masat usor pe spate pentru a ragai si a elimina gazele. Foarte eficient este si sa ii masezi burtica sau sa pedalezi cu piciorusele lui  cu siguranta tii minte de la sport ,,bicicleta,,. Daca alaptezi, incearca sa nu alternezi sanii in timpul mesei. In cazul in care il hranesti cu lapte praf, ai grija ca tetina sa nu aiba gaura prea mare, pentru a evita ca micutul tau sa inhaleze aer odata cu laptele. Daca durerile persista, iar copilul incepe sa verse sau refuza sa manance, consulta pediatrul. Este posibil sa iti recomande schimbarea laptelui sau chiar tratament medicamentos.

Mici incidente dureroase

Poate ti se pare ciudat, dar bebelusilor li se intampla des ca un fir de par sau o ata subtire sa li se infasoare de degetelele de la maini sau picioare, provocandu-le dureri si impiedicand tesutul sa fie irigat de sange. Pielea micutului tau poate fi usor iritata de eticheta sau fermoarul hainelor, ba chiar si de centura de siguranta.
Solutia: Dezbraca bebelusul si verifica daca are vreo ata sau vreun fir de par care il deranjeaza. De asemenea, verifica fermoarul, eticheta sau orice alt accesoriu care il poate deranja.

Singuratate si dor de mama

Intre 6 si 9 luni bebelusul tau va realiza ca tu si el sunteti doua fiinte diferite. Atunci cand pleci din camera iti va simti dorul, asa ca de multe ori va incepe sa planga din senin.
Solutia: E bine sa iti lasi copilul sa se joace singur cat timp faci treaba, dar daca observi ca incepe sa devina nemultumit si plange, nu ezita sa il imbratisezi si sa il linistesti. De multe ori se va opri din plans chiar atunci cand te vede.Maseaza-i usor spatele, aceasta miscare il va face sa inteleaga ca esti acolo si nu il vei parasi.

Foame de lup

Chiar daca de-abia ti-ai hranit copilul acum o ora, e posibil ca motivul pentru care plange sa fie tot foamea. In caz ca te intrebi de ce ar simti atat de repede nevoia de inca o masa, raspunsul e simplu: bebelusii trec prin perioade de dezvoltare, in care apetitul incepe sa creasca. Acest fenomen se intampla in jurul varstei de 2, 3 si 6 saptamani, precum si la 3 si 6 luni. Bineinteles, copiii nu vin echipati cu un calendar micut care sa le indice ce ar trebui sa faca in functie de varsta, asa ca poti sa fii oricand surprinsa de o crestere a apetitului.
Solutia: Pune bebelusul in carucior si mergeti imreuna la o plimbare prin cartier. Daca se linisteste, inseamna ca nu foamea era problema. Daca plange in continuare – este timpul pentru inca o masa.

Mare plictiseala

Copiii mici se plictisesc destul de repede, mai ales daca trebuie sa isi petreaca majoritatea timpului in pat sau intr-un scaun, privind aceleasi obiecte si neavand nimic care sa ii amuze.
Solutia: incurajeaza-i dorinta de a explora, plimba-l in parc sau muta-l in alte camere ale casei. Vorbeste si interactioneaza cat mai mult cu el pentru a alunga plictiseala. Bebelusii sunt foarte sociabili – adora sa petreaca timpul cu tine, sa te auda vorbind si sa invete cate ceva din ceea ce faci.

sursa

Niciun comentariu:

Cantece minunate pentru copii