STAFIDELE INAMICUL COLESTEROLULUI RĂU
Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri fără sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.
Nu îngraşă! Stafidele sunt bogate în fructoză, un zahăr natural care poate fi transformat de organism, cu uşurinţă, în energie. S-a constatat că datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă, aşa cum se credea. Din acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate în curele de slăbire, bineînţeles consumate în mod limitat.
Previn
depresia! Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia pofta de mâncare şi reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare. Datorită fructozei, o excelentă sursă de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala şi previne depresia, fiind un tonic excelent. În acest sens, în special
sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide brune pe zi.
Tratează constipaţia! Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză şi nu sunt recomandate doar datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia.
Problemele cu stomacul "încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide înmuiate
într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte la macerat. Dimineaţa, acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grăbi digestia şi pentru a elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.
Împiedică retenţia de lichide! Cantitatea uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care au un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin ajutarea celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează stările febrile.
Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le consumaţi în loc de desert vă puteţi regla digestia.
Constituie un aport important de fier! Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare.
Femeile însărcinate, cu grave
carenţe de acest mineral, riscă să nască un copil cu aceleaşi probleme, care poate fi predispus la anemie.
Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt cele mai indicate în acest sens.
Reglează hormonii!Stafidele conţin şi boron, un mineral important pentru menţinerea oaselor sănătoase, care intervine în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat şi în osteoporoză, întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru sănătatea ochilor.
Recomandate femeilor de 50-70 de ani! Specialiştii sunt de părere că dieta pe bază de stafide are şi rolul de a creşte libidoul. În India există chiar un ritual în care cuplurile proaspăt
căsătorite consumă la nuntă lapte cu stafide, pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme de această natură, trebuie să ştiţi că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o mână cu stafide brune. Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi fierbeţi-le în puţin lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a răcit, de trei ori pe zi, până vă
redobândiţi vigoarea sexuală.
Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 şi 70 de ani. Specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare şi nivelul colesterolului rău şi creşte, în schimb,
cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.
Reţetă gustoasă şi
sănătoasă
Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide, aveţi nevoie de o varză roşie, o linguriţă cu vârf cu pudră de scorţişoară, o cană cu stafide aurii, câteva linguri cu ulei, sucul de la o jumătate de lămâie, un păhărel cu vin roşu, sare, piper şi o linguriţă cu miere. Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare.Amestecaţi bine pentru ca varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de lămâie şi piperul măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în vin şi lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.
Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi potasiu.
Sfat! Acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli gingivale. Astfel, consumaţi câteva grame pe zi.
HREANUL
1. Forţa lui vindecătoare e remarcabilă - iuţeala din rădăcini îl face să fie foarte eficient în tratarea
bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina este, de asemenea, foarte bogată în vitamine
(C şi B) şi minerale şi conţine substanţe antibiotice naturale .
Salata de hrean, eficientă în răceli sau gripe. Principiile active din rădăcina crudă de hrean şi mai ales antibioticele distrug bacteriile care pot produce amigdalite, faringite sau sinuzite. Un efect deosebit îl au substanţele care curăţă căile respiratorii, permiţând eliminarea virusurilor odată cu mucusul adunat în trahee sau bronhii. Este evident că şi în cazul contactului respirator cu virusul gripei porcine, hreanul ne ajută să eliminăm mucusul prin care virusul A/H1N1 încearcă să pătrundă în celule. Pentru protecţia împotriva infecţiilor bacteriene sau cu virusuri se recomandă consumul de salată de rădăcină de hrean, cu oţet de mere, mai ales dimineaţa şi la masa de seară.
2. Previne infarctul miocardic şi accidentele cerebrale
O mare parte din substanţele pe care le conţine hreanul ajută la realizarea unei mai bune circulaţii a sângelui în zonele periferice. Acest lucru îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor, dar şi protejează împotriva degerăturilor şi a transpiraţiei excesive.
Prin efectul benefic asupra circulaţiei sângelui, consumul de hrean scade semnificativ riscul variaţiilor mari de tensiune sau al formării de cheaguri sangvine ce ar putea rupe sau bloca vasele ce irigă inima şi creierul. Pe de altă parte, ultimele descoperiri arată că unele substanţe sulfurate din hrean cresc elasticitatea vaselor de sânge coronariene şi cerebrale care aduc oxigen şi hrană muşchiului cardiac şi creierului. O mai bună elasticitate a acestor vase este un real avantaj în cazul apariţiei unor cauze ce ar putea provoca un infarct sau un accident cerebral.
3. Scade riscul apariţiei cancerului
Geneticienii au descoperit recent trei compuşi fosforici ai niacinei care au un semnificativ efect împotriva producerii mutaţiilor genetice. Aceşti compuşi pătrund în celule şi ajută la reparaţia genelor care sunt afectate, scăzând astfel riscul de cancer.
4. Leac pentru problemele digestive
Hreanul
creşte pofta de mâncare, dar are şi un efect de stimulare a digestiei
prin menţinerea capacităţii de contracţie a muşchilor stomacului şi
intestinelor. Este un bun antidiareic şi o reală "otravă" contra
viermilor intestinali şi a ouălor acestora.
5. Are efect antiinflamator
Hreanul, tot prin efectul asupra vaselor de sânge, drenează lichidele acumulate în anumite zone ale corpului, în urma unei infecţii sau a unei traume mecanice (lovituri). Din acest motiv, hreanul este recomandat în orice proces inflamatoriu, începând cu simptomul nasului înfundat sau trauma produsă de o lovitură puternică.
Prin efectul antiinflamator, hreanul lucrează şi asupra cauzei durerii produse de inflamaţie.
6. Acţionează asupra metabolismului zaharurilor şi grăsimilor
Unele principii din hrean au un efect reglator asupra unor mecanisme ale ficatului, responsabile de transformarea zaharurilor şi grăsimilor. S-a dovedit că există 12 compuşi specifici ai hreanului care scad ritmul de transformare a zaharurilor în grăsimi şi şase tipuri de substanţe care reduc riscul la producerea diabetului zaharat.
Septembrie 2012 - Modificari aduse concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului
Noi prevederi legate de concediul si de indemnizatia pentru
cresterea copilului incepand cu octombrie 2012
In 25 septembrie 2012, Camera Deputatilor a adoptat un
proiect de lege prin care se aduc modificari concediului si indemnizatiei
pentru cresterea copilului. Aceste modificari au in vedere:
- cresterea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea
copilului de la 75% la 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12
luni,
- acordarea stimulentului de insertie de 500 de lei/luna
indiferent de optiunea aleasa: concediu pentru cresterea copilului in varsta de
pana la 1 an sau de pana la 2 ani ori de pana la 3 ani, in cazul copilului
cu handicap,
- eliminarea limitarii ca doar pentru primii 3 copii
parintele sa poata beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta
de pana la 1 an sau de pana la 2 ani si de indemnizatia aferenta astfel
ca potrivit noilor modificari parintele poate beneficia de
aceste drepturi indiferent de cati copii are,
- eliminarea obligatiei de achitare a impozitelor si taxelor
locale pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea
copilului pentru persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia
sau mai multor copii,
- acoradrea unei perioade in care parintele isi poate achita
obligatiile legale de plata (impozite si taxe locale) chiar daca nu a facut-o
la timp fara a i se suspenda dreptul la concediu si la indemnizatia pentru
cresterea copilului,
- stabilirea posibilitatii de esalonare, reducere sau
scutire a obligatiilor legale de plata (impozite si taxe locale) prin hotarare
a autoritatii administratiei publice locale in vederea mentinerii dreptului la
concediu si la indemnizatie pentru cresterea copilului.
Aceste modificari se aplica incepand cu drepturile lunii
octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale caror drepturi au fost stabilite
pana la aceasta data.
Legea ce contine aceste modificari urmeaza sa fie trimisa
spre promulgare Presedintelui Romaniei. Dupa promulgare, legea va fi publicata
in Monitorul Oficial si abia apoi va intra in vigoare. Dupa ce aceste
modificari vor intra in vigoare, O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si
indemnizatia lunara pentru cresterea copilului va fi republicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se texetelor o noua numerotare.
Mai multe detalii dupa ce O.U.G. nr. 111/2010 va fi
republicata in Monitorul Oficial.
Legile lui Murphy despre mame
Legile lui Murphy au
categoric savoare si un 'nu stiu ce' despre ceva ce stiu. Va
poftim la o portie savuroasa de umor si intelepciune in stil Murphy, citind 28
dintre cele mai bune legi ale lui Murphy despre mame, pentru mame.
Legile lui Murphy au devenit in ultima vreme un soi de cultura
populara la a carei facere poate participa oricine. Ele se imbogatesc de la an
la an, fiecare adaugand legi noi celor originale. Legile lui Murphy au
categoric savoare si un ‘nu stiu ce’ despre ceva ce stiu. Sunt
pline de adevar si contradictii, ironie si umor. Va poftim la o portie
savuroasa de umor si intelepciune in stil Murphy. Va
invitam sa cititi cele mai cunoscute legi ale lui Murphy despre si pentru mame.
1.
Mama ta este singura persoana care stie mai multe lucruri despre tine decat
stii tu despre tine insuti.
2. O
mama iti va sugera intotdeauna o modalitate mai buna de a face un anumit lucru
abia dupa l-ai facut deja.
3.
Daca totul merge ca pe roate in ‘jobul de mamica’, atunci mama
respectiva va crede ca ceva nu merge cum trebuie.
4.
Daca esti falit, roag-o pe mama sa te imprumute. Te va ajuta sa iti amintesti
pe ce anume ti-ai cheltuit banii.
5.
Daca nu iti amintesti daca ai strigat-o sau nu pe mama ta, atunci nu ai
strigat-o.
6.
Orice din ceea ce faci poate fi criticat de mama ta – inclusiv faptul ca
nu faci nimic.
7.
Toate mamele au un manual “Cum sa”. Acest lucru pentru ca l-au
scris chiar ele.
8. O
mama iti poate oferi sfatul sau in 2 ocazii: cand il vrei si cand nu-l vrei.
9.
Daca faci tu singur ceva, mama ta ar fi putut sa il faca mai bine. Daca mama ta
face acel ceva, atunci ar fi trebuit sa il faci tu singur.
10.
Asa cum spune mama ta, asa este este cel mai bine. Daca nu crezi, intreab-o pe
ea.
11.
Cu cat incerci sa-i ascunzi mai multe mamei tale, cu atat afla mai multe.
12
Exista intotdeauna doua variante ale unei povesti: felul in care s-a intamplat
in realitate si felul in care mama si-l aminteste.
13.
Indiferent de cat de mult te inseli, mama ta nu o sa gandeasca rau despre tine.
Iti poate aminti de cateva ori, insa nu o sa gandeasca rau despre tine.
14. Realizarile tale sunt datorate intotdeauna mamei tale. Esecurile
sunt numai din vina ta.
15.
Totul pare a fi o idee buna pana cand mama ta afla si iti spune de ce nu este o
idee buna.
16.
Cu cat inaintezi in varsta, cu atat mai mult te simti ca un copil in preajma
mamei tale.
17.
De obicei, acel sfat al mamei pe care il ignori se doveste a fi cel mai bun
sfat pe l-ai primit vreodata de la ea.
18.
Nu iti minti mama niciodata. Si daca da, nu crede ca ai iesit basma curata.
19.
De fiecare data cand cand nu poti sa rezolvi o anumita chestiune, intreb-o pe
mama ta. Foarte probabil ca nu va stii nici ea, insa cel putin se va preface ca
da.
20.
Cu cat trece mai mult timp de cand ai facut ultima oara curat, cu atat creste
probabilitatea ca mama ta sa iti faca o vizita.
21. In weekend, cand vrei sa te trezesti mai tarziu decat in restul saptamanii, copiii se trezesc intotdeauna cu cateva ore mai devreme decat de obicei.
22.
Se intampla intotdeauna ca cel mic sa faca in pat imediat ce ai schimbat
asternuturile.
23.
Copiii fac ghidusii, se dau peste cap pentru tine, iti spun lucruri dragute,
sunt dragalasi.. atunci cand nu este nimeni in preajma. Cand bunica soseste si
vrei sa-i arati cate stie copilul tau sa faca, nu este chip sa-l convingi sa le
mai faca.
24.
Daca alegi sa porti negru, atunci copilului tau ii va curge nasul.
25.
Daca alegi sa porti alb, atunci copilul tau va avea mainile pline de noroi
26.
Daca totul este perfect, o sa repare el asta pentru tine.
27.
Daca o spui, copilul tau o sa o repete.
28.
Daca este important, o sa o uite.
29.
Daca esti obosita, copilul tau nu o sa fie.
Top greseli de evitat cand combinam alimentele
- Nu combinam carbohidrati (paine, cartofi, orez) cu acizi rosii, lamai, grepfruit, portocale). Fructele acide produc fermentatie si astfel se impiedica digestia carbohidratilor prin distrugerea enzimelor.
- Nu asociem proteine (nuci, carne, oua, branza) cu carbohidrati (paine, cereale, cartofi, fructe dulci).
- Doua grupe de alimente bogate în proteine nu au voie să fie la aceeaşi masă: nuci şi carne, ouă şi carne, brânză şi nuci, brânză şi ouă, carne şi lapte, ouă şi lapte, nuci şi lapte. Asta deoarece digestia se desfăşoară cu dificultate pentru că fiecare proteină necesită un anumit timp şi tip de digestie.
- Nu asociaţi grăsimi (smântână, unt, ulei) cu proteine (carne, ouă, brânză, nuci). Grăsimile inhibă secreţia de suc gastric necesar pentru digestia proteinelor.
- Fructele şi legumele acide (portocale, lămâi, ananas, roşii) trebuie să stea departe de proteine (carne, lapte, ouă, brânză, nuci). Întotdeauna, fructele acide împiedică digestia proteică şi în felul acesta determină putrefacţie.
- Nu trebuie să combinaţi amidonoase (cartofi, cereale) cu alimente bogate în zaharuri (dulceaţă, gem, miere, sirop, zahăr, fructe dulci). Se produce fermentaţie.
- Nu amestecaţi pepenele, indiferent de tip, cu niciun aliment şi nu combinaţi mai mult de 3 fructe (ex: grepfruit, banană şi măr) la o masă.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)