Concediul si indemnizatia de crestere copil - 2012 lamuriri suplimentare

Legea nr. 132/2011 pentru aprobarea OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 452, din 28 iunie 2011.



Una dintre modificarile aduse OUG nr. 111/2010 se refera la diferentierea nivelului amenzilor prevazute in actul normativ adoptat de Executiv la finalul anului trecut. Astfel, angajatorul care nu respecta obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara, precum si concediul fara plata pentru care salariata a optat, risca sa fie sanctionat cu o amenda de 10.000 de lei.

Ordonanta, in forma adoptata de Guvern,  interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
  • salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
  • salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.

In actul normativ se precizeaza, insa, ca extinderea interdictiei este posibila, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

Astfel, deputatii au propus ca nerespectarea acestor prevederi de catre angajator sa fie sanctionata cu o amenda in cuantum de 10.000 de lei.

De asemenea, primariile vor fi sanctionate cu o amenda de 2.500 de lei, in cazul in care nu respecta termenul de 5 zile lucratoare pentru transmiterea modificarilor referitoare la situatia persoanelor care beneficiaza de prevederile OUG nr. 111/2010. Beneficiarii au, in acelasi timp, obligatia de a comunica in scris unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin orice modificare intervenita in situatia lor, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

Primariile care nu transmit, pana la data de 10 a fiecarei luni, pe baza de borderou, cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene vor fi sanctionate cu 1.000 de lei. Potrivit modificarilor aduse de deputati, constatarea contraventiilor si aplicarea amenzii corespunzatoare se va realiza de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. 

Un alt amendament adus Ordonantei prin Legea nr. 132/2011 se refera la modificarea art. 2 alin (5) lit. m) din actul normativ, astfel incat la constituirea celor 12 luni in care mama a realizat venituri in anul anterior nasterii copilului sa se ia in considerare si perioadele in care aceasta a frecventat, fara intrerupere, "cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale".

Prevederile OUG nr. 111/2010, in varianta adoptata de Executiv si, ulterior, aprobata de Senat in februarie 2011, se aplicau doar femeilor care urmau cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, conform OUG nr. 111/2010 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 830, din 10 decembrie 2010, parintii pot alege intre doua pachete de masuri privind durata concediului si cuantumul indemnizatiei acordate pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Astfel, primul pachet de masuri prevede un cuantum al indemnizatiei cuprins intre 600 si 3400 de lei, reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, pentru o perioada de concediu de 1 an.

Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, se poate acorda concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca, daca acest lucru are loc inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu.

Prima este in valoare de 500 de lei si se acorda lunar, pe perioada cuprinsa intre momentul reintoarcerii la munca si implinirea a 2 ani de la nasterea copilului.

Cel de-al doilea pachet de masuri se refera la acordarea unui concediu de 2 ani, cu o indemnizatie reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 si nici mai mare de 1200 lei lunar. In aceasta situatie, prima de reintoarcere la munca nu se acorda.

In cazul copiilor cu dizabilitati, concediul parintiilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute de lege se acorda pentru o perioada de 3 ani, iar indemnizatia aferenta, in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, va fi cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei. Totodata, acordarea primei de reintoarcere la munca se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.



Despre concediul fara plata indemnizatiei

Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si deci, si a platii salariului de catre angajator (art. 51, lit. a din Codul Muncii).

Conform OUG 111/2010, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei pe o perioada  de 1 an de zile pot beneficia, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, de concediu fara plata, pana ce acesta implineste 2 ani.

O situatie diferita este in cazul persoanelor aflate la a 4-a nastere. Pentru acestea, durata concediului fara plata indemnizatiei este de 4 luni si se acorda o singura data fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului, sau, in functie de situatie, persoanei care a adoptat copilul, sau l-a luat in plasament,  pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.

Acordarea concediului fara plata indemnizatiei se aproba de catre angajator pe baza de cerere insotita de copia livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si, dupa caz, de actele doveditoare privind situatia juridica a copilului fata de persoana indreptatita.



Aceeasi indemnizatie pentru cel de-al doilea copil

Pot exista situatii in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului, mama sa nasca un al doilea copil. Daca mama naste un al 2-lea copil inaintea terminarii concediului pentru primul copil, va primi indemnizatie lunara in cuantumul primit anterior, insa raportata la plafonul prevazut de OUG 111/2010, astfel:
- nu mai mult de 3.400 lei in cazul concediului de pana la 1 an
- maxim 1200 lei, daca a optat pentru concediul de crestere copil pana la 2 ani
Daca cele 12 luni anterioare nasterii celui de-al doilea copil se constituie si din perioade in care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate in aceasta perioada, inclusiv vechea indemnizatie.



Daca va rezulta un cuantum mai mic decat cel primit anterior nasterii celui de-al 2-lea copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior, cu respectarea prevederilor OUG 111/2010.

In cazul in care cel de-al doilea copil se naste dupa expirarea concediului pentru primul copil, indemnizatia se va calcula 75% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (in aceste venituri intra si indemnizatia pentru CCC1).
 

"Suplimentul" de 600 lei

OUG 111/2010 prevede ca indemnizatia lunara, stimulentul si concediul pentru cresterea copilului se acorda pentru fiecare dintre primele 3 nasteri (sau, dupa caz, adoptii). De asemenea, pe perioada suprapunerii acestor situatii, cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

Insa, textul de lege face referire doar la copiii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2011.

Daca persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie in baza OUG 148/2005 si naste un alt copil dupa data de 1 ianuarie 2011, nu va putea beneficia de suplimentul de 600 lei. Acesta se acorda doar pentru copiii nascuti sub incidenta OUG 111/2010.
 

Conditia pentru acordarea indemnizatiei


 Pentru a putea beneficia de concediu crestere copil si indemnizatie, persoana solicitanta trebuie sa fii realizat venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Exista situatii cand angajatorul nu plateste contributiile de asigurari sociale si, in acest caz intervine intrebarea daca salariata in cauza mai poate beneficia de indemnizatie. Raspunsul este „da". Pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului nu are relevanta plata contributiilor de asigurari sociale. Singura modalitate de a beneficia de indemnizatie este realizarea de venituri supuse impozitului, sau aflarea in una din perioadele asimilate, prevazute la art. 2 din OUG 111/2010.
 

Cazul copilului cu handicap

 In cazul persoanei aflate in concediu si care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap pana la 3 ani, dar care, in aceasta perioada, naste un alt copil normal (din punct de vedere clinic) va
beneficia de majorarea indemnizatiei cu 600 lei pentru cel de-al doilea copil doar pe perioada suprapunerii celor doua situatii.
De exemplu, pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 3 ani sau, dupa caz, pana la implinirea de catre copilul ulterior a varstei de 2 ani, fara a depasi insa perioada concediului si indemnizatiei acordata pentru copilul anterior.

De asemenea, in cazul persoanei care a nascut gemeni, tripleti sau multipleti, iar unul dintre copii este deja incadrat intr-un grad de handicap, majorarea cuantumului indemnizatiei de 600 lei se acorda pana la implinirea de catre copiii normali clinic a varstei de 2 ani.
 

Persoanele care lucreaza in strainatate

 O persoana care a realizat venituri in alte state membre ale UE in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, deoarece se supune legislatiei din tara unde isi desfasoara activitatea (conform art. 11, alin. 3, lit. a din Regulamentul 883/2004).

Insa, daca persoana a lucrat cu forme legale de munca atat in strainatate, cat si in Romania pe perioada dinaintea nasterii copilului, potrivit aceluiasi Regulament, se va supune legislatiei romane in vigoare si, deci, va primi indemnizatie din partea statului roman.

Perioadele de activitate desfasurate in strainatate se vor adauga celor realizate in Romania, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_24512/Legea-nr-132-2011-publicata-in-M-Of-Amenda-de-10000-de-lei-pentru-angajatorii-care-concediaza-mamele-aflate-in-concediu-pentru-cresterea-copilului.html#ixzz1oSdWh2KF
http://qbebe.ro/

10 comentarii:

Parascheva spunea...

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Daca ma puteti ajuta, v-as ramane recunoscatoare. Eu ma aflu in urmatoarea situatie: am nascut in ianuarie 2011 si am optat pt CIC de 1 an in care am avut indemnizatia de 3.400 lei plus 200 lei alocatia. Din ianuarie 2012 am intrat in concediu fara plata iar acum sunt insarcinata cu al doilea copil pe care urmeaza sa il nasc inainte ca primul sa faca 2 ani (o sa nasc in jurul lunii oct 2012). Intrebarea mea este: ce indemnizatie o sa am la al doilea copil? cum se calculeaza?

Va multumesc din suflet!

Anonim spunea...

Sunt 19 ani, copilul meu a nascut in Mai 2012, iar eu am lasat scoala in clasa XII-a, in 2010 Octombrie din cauza insarcinarii si nu am putut sa finalizez clasa XII-a si sunt fara bacalareat.
Momentan nu sunt angajat (si nici nu am fost in viata mea angajat pentru ca am fost la scoala). Dupa ce am devenit insarcinata am lasat scoala pentru sanatatea bebelusului meu si pentru sanatatea mea, deci nu am mai dus la scoala. Acum vreau sa inscriu la liceul seral ca sa fac bacalareatul si dupa lecieul seral, ce termin, am planuri sa ma duc la universitate.
Am fost la primarie si acolo au zis ca in cazul meu primesc numai 200 de lei indemnizatie pentru cresterea copilului.

Intrebarea mea este, daca eu am fost la scoala si nu am dus pentru ca am fost insarcinat cat primesc de la stat indemnizatie pentru cresterea copilului?Si daca ma duc la liceul seral, conteaza ceva? daca da, cat trebuie sa primesc indemnizatie pentru cresterea copilului?
Multumesc raspunsurile.

Anonim spunea...

Buna, as avea si eu o intrebare daca ma poatea ajuta cineva!
Am 22 ani, am finalizat in iunie anul acesta studiile universitare, nu am un loc de munca si trebuie sa nasc in decembrie anul acesta.
As vrea sa stiu cum pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului daca nu am nici un venit?

Baby Boo spunea...

- Legea prevede ca persoana intoarsa din CIC pana la 1 an nu poate fi concediata timp de minimum 6 luni de la revenirea la serviciu. De asemenea, nu poate fi concediata pe perioada acordarii stimulentului de insertie.
Asadar, avand in vedere ca primiti inca stimulent de insertie, nu va poate concedia.

Anonim spunea...

daca sunt la seral de 2 ani asta e al treilea care l-am inceput din cauza problemelor m-am transferat la seral am nascut pe 5 august am dreptu la imdemnizatie astept un raspuns va rog frumos va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua . Sunt insarcinata in 30 saptamani cu gemeni. Stie cineva cum e platita indemnizatia pentru gemeni?

cristina spunea...

buna ziua. eu sunt la seral la zi de 2 ani si mai am un 1 an. sunt insarcinata in 6 luni. pot sa iau indemnizatia pentru bebe?? ast un raspuns va rog.

Anonim spunea...

Most notably was a sleeklooking grayscale costumeIncluding vibrantly painted row homes precariously balanced atop groundfloor garagesChoices and types and the wide variety of available alternatives can often be confusingCharlotte now is a buzzing hub of NASCAR country[url=http://www.coastdress4sale.co.uk/]COAST DRESSES[/url] If lifeboat and emergency drills are goingCalicut functioned as the home office of Malabar district of Madras StateThe Caribbean is a good place for family vacations due to the numerous beachesShowing what folks saw all along the east coast.A total of 65 tree species and 72 types of shrub herb combine have been recorded from the swamps

Unknown spunea...

Buna ziua! Am ramas insarcinata fara a lucra in acea perioada.Deci eu nu am dreptul la indemnizatie.Sotul lucraza dar nu vrea sa renunte la cartea de munca.Va intreb in acest caz poate beneficia el de acel stimulent si sa lucreze incontinuare?Si ce acte trebuie depuse? Va multumesc!

Unknown spunea...

Buna ziua! Am ramas insarcinata fara a lucra in acea perioada.Deci eu nu am dreptul la indemnizatie.Sotul lucraza dar nu vrea sa renunte la cartea de munca.Va intreb in acest caz poate beneficia el de acel stimulent si sa lucreze incontinuare?Si ce acte trebuie depuse? Va multumesc!

Cantece minunate pentru copii