Botezul

Botezul ortodox se savarseste dupa sase saptamani de la nastere.
Ce face moasa?
Rolul moasei este unul simbolic, intrucat nu este vorba de cea care ajuta la mositul copilului atunci cand acesta este adus pe lume, ci ii este alaturi, la fel ca si nasa.

  • Moasa cumpara pentru bebelus toate hainutele in care bebe vine imbracat la botez, adica body, costumas/rochita, ciorapi, botosei.
  • Moasa este cea care aduce copilul in biserica la ceremonia de botez, iar obiceiul spune ca aceasta ii inmaneaza nasei copilul sub binecuvantarea preotului.


Ce face nasa?

Nasa este mama spirituala a nou-nascutului si va ramane alaturi de nas ca indrumatori pentru copil pentru tot restul vietii. Nasa primeste copilul in brate de la moasa si in unele zone, traditia spune ca ea trebuie sa ii dea bani moasei ca simbol pentru inmanarea bebelusului.
  • Achizitioneaza trusoul in care va fi imbracat copilul dupa botez, din care nu trebuie sa lipseasca:  body, maieu, chilotei, sosete, costumas/rochita, panza de mir in care copilul este infasurat dupa ce este scos din apa sfintita si o fasa cu care sa il lege, paturica, prosop, scutece, o jucarie, caciulita, botosei si alte hainute, o pereche de cercei de aur daca este fetita sau un lantisor de aur daca este baiat.
  • Nasii cumpara si lumanarea de botez, care dupa ceremonie, se stinge conform obiceiului in casa, de preferat pe tocul usii de la camera copilului. In unele zone ale tarii, lumanarea se pastreaza in casa, in alte parti, aceasta se duce la biserica pentru ca preotul sa o foloseasca atunci cand iese cu Sfintele Daruri.
  • Nasii platesc taxa de botez la biserica.
  • A doua zi, nasa ii va face baie copilului, moment care marcheaza conform unei zicale din batrani, luatul mirului. Nasa pregateste apa in cadita, in care se pun cereale, de obicei grau si porumb, petale de flori, un ban de argint, apa de lehuza, verigheta de aur sfintita a nasei, un ou, miere, lapte. Dupa ce se spala copilul, se imbraca si se inchina tot de catre nasa. Apa din cadita se varsa apoi la radacina unui copac sau a unei plante. In lipsa nasei, moasa este cea care preia responsabilitatea imbaierii.
Ce face mama?
  • Mama si tata aleg prenumele copilasului si desemneaza nasii si mosii.  
  • Mama cumpara daruri pentru nasi si mosi
  • Dupa baita de a doua zi, mama pastreaza obiectele utilizate intr-o cutiuta ca amintire.

Niciun comentariu:

Cantece minunate pentru copii